Paleokost

Enkel Paleo - passar dig som i grunden mår bra och som vill ta de första stegen mot nästa nivå av hälsa och välmående. Du kan gott och väl följa en 80 / 20 – regel, det vill säga att du försöker hålla dig till upplägget till 80 % och gör mer eller mindre avsteg till 20 %. 

Följ dessa principer:

-Inget socker: i måttliga mängder honung, frukt och bär som sötning
-De "rätta" spannmålen: havre och surdegsbakat rågbröd då och då, någon gång nötmjöl
-De "rätta" mejeriprodukterna: smör, ghee, grädde, fet crème fraiche, gräddfil, fet yoghurt och fina ostar till fest (maximalt en måttlig mängd utifrån helheten)
-Potatis, bovete eller ris då och då som stärkelsekälla
-Animalisk mat (från djur): kött, brosk- och bindväv, inälvsmat, fisk-och skaldjur, ägg, honung, larver och småkryp


Original-Paleo

Detta är den rena formen av Paleo och är helt socker-, spannmåls- och mejerifri (förutom smör och ghee). Den passar dig som mår bra i grunden och vill förebygga framtida ohälsa effektivt. Den passar också dig som vill läka från ohälsa utan att ägna alltför många timmar, kronor och energi åt upplägget. Föld dessa principer:


  • Inget socker och onödig sötning: frukt och bär ibland
  • Inga spannmål
  • Inga mejeriprodukter: smör och ghee kan vara okej (mjölkfett)


Individanpassad Paleo

Detta är för dig som vill ”läka” effektivt från diverse sjukdomar och symtom eller optimera sin hälsa maximalt och/eller individanpassa kosten som långt som möjligt. Följ principerna för Original-Paleo, men lägg till:

  • Egen buljong och/eller
  • Egengjord yoghurt och/eller
  • Egensyrade grönsaker och/eller
  • Egen leverpastej mm
  • Addera lågkolhydratfilosofi och/eller enligt individanpassade elimineringsprotokoll (AIP, IgG-anpassat m fl)

Vill du läsa mer om paleokost så kan du bara googla paleokost eller stenålderskost så kommer det fram en uppsjö av sidor.


Tillbaka till sidan läkande kost