Lite om glutenfri-, mjölkfri- och sojafri kost

Det kommer en del forskning om hur en kost där man utesluter gluten-, mjölk- och sojaprodukter kan ge förbättringar till barn med autism- och adhdproblematik. Inget som jag jobbat med själv men sök information och bilda dig en egen uppfattning. Något som jag uppmanar de flesta att göra.

 I boken "Mat för barn med autism och adhd - Därför fungerar en kost utan mjölk och gluten" av Annika Röed finns mycket info att läsa och en hel del länkar. Första utgåvan utgiven 2012 men reviderad till viss del 2018. Också en del berättelser från föräldrar som använt denna diet på sina barn då de upplevt att de inte fått tillräcklig hjälp eller förståelse från vården.

kostfonden kan du hitta lite mer info + olika länkar till olika kostinriktade studier som är gjorda vid autism.

Att testa glutenfri kost är inget som är farligt, det uppstår inga näringsbrister för att man väljer andra produkter om man tillför kroppen andra nyttiga näringsämnen (se ovan olika kostinriktningar). Det man däremot inte kan se om man tar prov på glutenintolerans och redan uteslutit gluten är att man inte kan påvisa antikroppar i ett test. Det är ändå många människor som reagerar med en överkänslighet mot gluten och märker stora hälsofördelar när de utesluter de livsmedlen. I havre finns också protein som är lite olikt gluten och som många kan tolerera men där måste man prova sig fram. Vissa människor kan må bra av att utesluta det också.

Det finns bra tester att göra - födoämnesintoleranser - som kan påvisa vad man kan reagera på och det kan vara värt att köpa ett sådant test om man känner sig osäker på vad man reagerar på eller man kanske inte vill genomföra en eliminationskost såsom AIP eller faktiskt öka motivationen till att genomföra en sådan kostomläggning.  

Vad gäller mjölkprodukter så är det oftast proteinet kasein som man kan reagera på och som de flesta koraser producerar. Köper du komjölk i affären så innehåller den kasein men inte i får-, get- eller bisonmjölk som innehåller andra proteiner och som människor med reaktion på kasein ibland kan tolerera bättre. 

Sojaproteinet är likt mjölkproteinet kasein och är en anledning till att man kan reagera på soja när man också reagerar på kasein.

Alla vegetabilier innehåller olika ämnen som kallas för antinutrienter - lektiner, enzymer och fytater. Ämnen som alltså finns i alla växter i olika grad som de använder som skydd mot att de ska bli uppätna. Återigen så hittar du väldigt mycket info på paleoteket om antinutrienter.


Tillbaka till läkande kost