Stress, klimakteriebesvär, konservering och recept deo

Hej igen!

Tiden bara rusar iväg trots coronapandemi och en massa restriktioner. Känner stor tacksamhet just nu att jag bor på landet och har en nästan lika stor frihet som tidigare men såklart som resten av världen har jag anpassat mitt liv så jag inte ska riskera andra och min egen hälsa. 

Idag tänkte jag ta upp saker som påverkat mig under en längre tid och som jag vet påverkar många andra i min åldersgrupp (51 år). Klimakteriebesvär är något som länge ansetts vara "kärringåkommor" och där vi kvinnor bara fått acceptera att de besvär vi har är helt normala när vi kommer i klimakteriet och något vi bara får lära oss att leva med. 
Som tur är så kommer det mer och mer forskning och hjälp som vi kan få men det finns mycket att jobba vidare med. 
 Alla kvinnor får inte några besvär men vanligt är:
 • Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm.
 • Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning.
 • Sömnproblem.
 • Humöret kan ändras snabbt.
 • Nedstämdhet.
 • Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider.
 • Urinvägsbesvär, till exempel att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar.
Östrogen påverkar många organ i kroppen, till exempel livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Det gör att du kan få olika symtom när mängden östrogen minskar (info taget från 1177 där det finns bra info att läsa). Något som också kan påverkas är försämrad sexlust och det är ju inte så konstigt om det är torrt och besvärligt i underlivet och det kanske t.o.m gör ont vid samlag. Kom ihåg att du äger din kropp och du har rätt att säga nej.

Jag tycker att har man fått ett antal problem som ställer till besvär i vardagen så ska man ta hjälp och inte nöja sig med att det går över för det finns så mycket att göra. Själv så har jag börjat med östrogenvagitorer för torra slemhinnor och det blir skillnad (finns receptfritt men är du osäker så fråga). Tänker själv att jag väntade för länge men som med allt annat i livet så smyger sig ofta klimakteriebesvär på och man blir van vid det. 
En bra podd är Klimakteriepodden med en uppsjö av information - testa lyssna på den!

En annan sak som påverkar klimakteriet är en hög stressnivå. Det finns undersökningar på ursprungsbefolkningar där man sett att kvinnorna inte upplevt de besvär som många gör i västvärlden och då kan man tänka på olika orsaker där hög stressnivå är en bidragande faktor men också som jag skrivit om tidigare hur våra kostvanor och övriga livsstilsvanor påverkar vårt mående. 

Jag tror att vi måste bli bättre på att prioritera och sortera vad vi ska lägga energi på. Vi behöver få in aktiviteter som är återhämtande och inte bara lägga tid på alla måsten. Själv så la jag in 1-2 pass styrketräning för ett tag sedan men jag fick någon överbelastning tror jag och smärta i ena axeln. Nu så har jag lagt in mediyoga-pass lite oftare istället cirka 3-5 ggr/vecka. Från yogan får jag både meditation och övningar som stretchar hela kroppen och jag märker att när jag startar dagen med ett pass som kan vara allt från 30-50 min så är jag lugnare, mer uppmärksam och fokuserad ändå från start och långt fram inpå dagen. 
Att jag gjort en hel del kostförändringar tror jag också gör besvären lättare. Just nu så äter jag paleokost men min tanke är att jag ska lägga in carnivore lite då och då. Det var jobbigt när jag åt det i 2 veckor men de hälsofördelar jag upplevde var ändå värt besväret (lite bättre koncentration, mindre häng runt midjan, piggare ändå in på kvällen) och jag upplever fortfarande mycket positivt. 

Man måste också få ha lite roligt i livet! Själv så har jag hållt på med tryckkonservering i höst. Jag skickade efter en dyr konservator genom Ebay men den är värd varenda krona - All American 921 Pressure Cooker Canner - och troligen kommer den att hålla hela livet. Jag har konserverat egenodlade morötter och palsternackor och kött i olika former och även en del soppor. Visst det tar lite tid och gått åt några helger men det kommer underlätta min vardag då konserverna håller minst ett år (men det finns folk som ätit konserver efter 5-10 år också). Det är bara att ta fram och värma och det är otroligt gott, mört och smakrikt. Finns en lite billigare variant som heter Presto men jag valde den andra då jag tyckte den såg mer stabil ut men det är så klart en kostnads- och smakfråga. Viktigt min konservator är gjord av aluminium så den funkar inte på en induktionsspis så jag har använt gasol. 
Tryckkonserveringjpeg

Det går att konservera i vattenkonservator också men det är inte lika riskfritt som med tryckkonservering (bl.a. ökad risk för att bakterier ska överleva framför allt i köttkonservering). Hittat en bra youtube-sida på svenska om du vill veta mer som heter Konservklubben där flera metoder gås igenom. Sen kan man söka på "canning" på youtube och då får man fram en massa olika tips från hela världen men mycket är från USA. En skillnad är att man använder andra mått och också rekommenderar andra slags burkar att konservera i. Jag har köpt Weck-burkar från olika sidor på internet och den sista är från https://www.glasoflaskor.se. Det är leverans från Tyskland men de skickas relativt snabbt och hittills så har jag bara haft en trasig burk. 

Just ja, har ett till prov som jag fått svar på och ska analysera men det har jag inte haft tid att gå igenom ännu. Kommer lite längre fram.  

Avslutningsvis så tycker jag också om att laborera med egna hudprodukter som inte innehåller så mycket kemikalier och då bl.a. egengjord deo. Den jag tänkte dela idag innehåller bikarbonat och fungerar för många men den kan vara lite hudretande om man har känslig hud. Testa själv och se hur just din hud påverkas: 

 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk bikarbonat
 • 1 msk potatismjöl
 • Någon droppe eterisk olja efter tycke. Jag tycker om citrongräs, lavendel, tee tree, salvia - testa dig fram. Eteriska oljor har i olika grad antiseptiska egenskaper vilket också är positivt i en deo. 
Så här gör du: smält kokosoljan i vattenbad (eller mikro som går snabbare). Blanda i bikarbonat och potatismjöl och sist eterisk olja. 
Är det så att du har känsligare hud så kommer jag lägga upp ett annat recept längre fram på en mer hudvänligare deo men som man kan behöva applicera 2 ggr/dag. 

Huvudbilden var från idag då jag blev så glad när jag såg några ringblommor framför några jordgubbsplantor i min odlingsrabatt.
Så hitta små saker att glädjas åt och sköt om er i höstmörkret!

Hörs igen längre fram......