Prioritera återhämtning, glymfatiska systemet samt nytt test produkt Firstbeat!

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev men det var lite tufft i mellandagarna då jag och min familj var sjuka. Hostade mycket och var allmänt slut i 3 veckor + lite till. Covid-19 test var negativt men det har tagit ett tag att komma igen. 
Tacksamhet kan jag ändå känna över att vara frisk igen. Man längtar väl aldrig så mycket efter att bli frisk som när man är sjuk. Hostan gjorde att jag inte kunde träna, hålla på med yoga och långa djupa andetag och så fort jag tillfrisknade så har det varit högt upp på min agenda. 

Några insikter jag fått är att jag mår så bra speciellt några av mina rutiner: 
  • lägga sig i tid så jag har en möjlighet att vakna pigg och utvilad
  • börja dagen med en kopp te och slappa en stund innan jag gör cirka 30 min mediyoga - underbart
  • äta livsmedel som inte innehåller så mycket socker - blir lätt en del överflöd i juletider!
Sömnen tror jag är något som är väldigt bortprioriterat i dagens samhälle. Man ska "bara" vara social i mobilen, titta på serier (vilket tidpunkt som helst med play), ha egentid för att utveckla sig själv på något vis osv...
Men problemet blir just att nätterna ofta blir alldeles för korta och sömnen blir påverkad och det blir en ond cirkel. Vi känner oss slitna, får dagtrötthet, får sämre koncentration och minne och får därigenom stressa mer. 
Visste DU om att vi har ett utrensningssystem i hjärnan som kallas för det glymfatiska systemet och som bara aktiveras under sömnen. Dess funktion är att rensa biprodukter och plack som ställer till oreda i hjärnan. Sover vi för lite så sätts det systemet ur spel och vi kan få t.ex. minnesproblem. Det är relativt ny forskning som kommit sista 10 åren. Här är en intressant länk att läsa om det glymfatiska systemet: https://www.med.lu.se/nyheter/180924_maikennedergaard

Den här veckan har jag också testat en ny produkt - Firstbeat - som jag kommer lansera i april när det kommer en svensk utgåva, troligen i samband med hälsosamtal. 
Man fäster 2 elektroder på bröstkorgen och gör pulsmätningar som kopplas ihop med mobilen. Jag började med en första registrering på 3 dygn. Fyllde i lite fel i informationen om vad jag hållit på med dessa 3 dygn så det blev nog lite missvisande men det var en hel del röda staplar som visade för mycket stress så jag fick en tankeställare. En dag var jag väldigt inaktiv vilket jag definitivt ska försöka ändra på . Gör om testet inom 1-2 veckor så får se vad det visar då?! 

Sköt om er och vi hörs igen....